NEWS BROADCASTS DAILY

Trans-Canada Network: 8:00, 9:00 a.m. 1:00, 6:30, 9:00 p.m. 12 Midnight

Dominion Network:

TRANS-CANADA NETWORK



DOMINION NETWORK

CBC PROGRAM SCHEDULE

Times given in this Schedule are Central Daylight

CBK WATROUS

(Trans-Canada Network)
540 Kcs.
CBC
Prairie Region
Transmitter

DATE OF ISSUE, AUGUST 11, 1945.

PRAIRIE REGION

Week of August 19th, 1945

612 Telephone Bldg., Winnipeg, Canada

Robinson Are Radio's Longest-Lived Family

The everyday affairs of one ordinary British family drew, during the European war years, and held, the interest and affection of people in many parts of the world. And still hold it, so that Front Line Family, radio's longest-run daily serial, though no longer in the front line, continues to give BBC overseas listeners an intimate glimpse into the day-by-day doings of The Robinson Family. The program celebrated its 1000th performance a month or two back.

This family was created by Alan Melville, in 1941. He and E. L. Bushnell (the latter "on loan" from the Canadian Broadcasting Corporation), dining in a restaurant during one of the Luftwaffe's onslaughts on London, divided their time between sitting at and diving under the table. In between bombs they discussed the concern felt throughout the Empire as to what was happening in Britain, how the average family was getting along. From this the two evolved a British middle class family whose hopes and anxieties and daily difficulties would be typical of British family life in wartime-the family Robinson, Father, from Yorkshire, mother, from Scotland, but both so long resident in London that, like their children, they feel themselves a part of it.

Melville wrote and produced the 15-minute daily episode of the Family-Robinson saga for the first 200 days of its microphone existence. He continued to write the script, with John Richmond as producer, until he joined the RAF. Long before then, the fortunes of Mr. Robinson, "builders' merchant in a small way," by day and a member of the Home Guard at night; his wife, who besides running the home was working at a Services Canteen in the evenings; their elder son, Dick, a fulltime member of the National Fire Service, the younger, Andy, in the RAF; and their only daughter, Kay, working in a munition factory, and likewise their neighbours, had won friends for themselves not only in all the countries of the Empire but in others also.

Melville, a bachelor and an only child himself, had invented a family so convincingly life-like that other families, thousands of miles away,

Next Job - Steamfitter?



Believing that the soldiers, sailors and airmen must have enough pin-ups by now, Angeline Orr, who is heard on the Ma Perkins serial Mondays through Fridays at 2:15 p.m. (NBC-CBC), has dedicated this furry little picture to the Amalgamated Steamfitters Union of West Peoria, Tennessee.

wrote letters to "Dear Mr. and Mrs. Robinson." Some sympathized with them in their problems, others criticized their children's behaviour and offered advice, a few brought invitations to the family to "come and stay with us after the war."

CBC Officials Attend Western Conference

Visitors to CBC's Prairie Region headquarters at Winnipeg last week were E. A. Weir, CBC Commercial Manager, and H. G. Walker, manager of the CBC Dominion Network, both of Toronto. Mr. Walker is a former Prairie Regional Representative.

With J. R. Radford, CBC supervisor of Station Relations, Ira Dilworth, CBC Pacific Regional Representative, and J. R. Finlay, CBC Prairie Regional Representative. Messrs. Weir and Walker attended the conference of the Western Association of Broadcasters, held at Calgary.

In Nelson, B.C. Roses don't mean a thing in this neck of the woods, where they grow as fast as weeds grow in Saskatchewan.—Bill Good, on CBC, July 4.

Triumph of Public Service in Nelson

(Bill Good, on CBC, July 8)

Nelson (B.C.) has been famous for generations as one of the prettiest spots in Canada. Situated in a valley between beautiful and tall mountains, the city stands mirrored before the Great Kootenay Lake. Nature worked overtime in making this city the lovely spot it is—and the citizens of Nelson dug in and lent nature a hand in finishing the job.

The greatest building I have ever seen is the Nelson Civic Centre. There is everything in this place of places—a theatre, a gymnasium, a skating rink, a couple of auditoriums, a curling rink, shower rooms, a library, lounges. . . Let's take a look at this Civic Centre; you'll soon be seeing dozens like it. The main auditorium seats close to 1,000 people and has a stage large enough for theatrical productions. There are two fine dressing rooms. It is fully modern in design, and is equipped with plush-covered shell chairs. The acoustics are ideal.

The library is 70 by 40 feet, with 12 large windows facing south and west. The latest and the best books are available at the Nelson Library—and the citizens take advantage of the reading material at their disposal.

The gymnasium or badminton hall is 143 by 65 feet, and is large enough for six badminton courts. It's marked for basketball and tennis. Every conceivable gymnastic equipment is available for the gym.

Next to the central building is the skating rink, with an ice surface of 180 by 80 feet. A fully modern refrigeration plant is capable of making ice under any conditions, and the fact that it could keep ice in the rink for curling for seven days last week is sufficient proof of the ability of the ice-making machinery. There are 14 miles of one-and-one-halfinch refrigeration pipe. Fine dressing rooms, and everything else the modern rink must have. All summer a floor replaces the ice, and lacrosse games are played weekly between the many teams in this Kootenay area, Pro-Rec classes are held there, and big civic functions also take over.

That should be just about enough, But it isn't all by a long shot. The

Continued on page 4

•

SUNDAY, August 19th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 10:00 CBC NEWS (2 Mins.)
- 10:02 NEIGHBORLY NEWS FROM THE PRAIRIES (13 Mins.)
- 10:15 THE PRAIRIE GARDENER (15 Mins.)
- 10:30 LA VIE DES QUATRES (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 CANADIAN YARNS
- 11:30 NBC CONCERT ORCHESTRA
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 12:15 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 12:30 CHAMBER MUSIC
- 1:00 CBC NEWS (4 Mins.)
- 1:04 WASHINGTON COMMENT-ARY (11 Mins.)
- 1:15 SUNDAY SUPPLEMENT
- 1:30 RELIGIOUS PERIOD (30 Mins.)
- 2:00 THE HARBOUR CALLED MULBERRY (90 Mins.)
- 3:30 CHURCH OF THE AIR (30 Mins.)
- 4:00 CBC NEWS (3 Mins.)
- 4:03 CONCERT CORNER (27 Mins.)
- 4:30 GREAT DATES IN MUSIC (30 Mins.)
- 5:00 ONCE UPON A TIME (30 Mins.)
- 5:30 JOHN FISHER REPORTS (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 5:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 6:00 SERENADE FOR STRINGS (30 Mins.)
- 6:30 LET'S PLAY DUETS (30 Mins.)
- 7:00 THE FRANCES LANGFORD SHOW (30 Mins.)
- 7:30 WEEKEND REVIEW (15 Mins.)
- 7:45 OUR SPECIAL SPEAKER (15 Mins.)
- 8:00 RADIO FOLIO (30 Mins.)
- 8:30 ALBUM OF FAMILIAR MUSIC (30 Mins.)
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.)
- 9:15 CLEMENT Q. WILLIAMS (15 Mins.)
- 9:30 SUNDAY NIGHT SHOW (30 Mins.)
- 10:00 HUGH BANCROFT, ORGANIST (30 Mins.) 10:30 BARBARA CUSTANCE,
- PIANIST (30 Mins.) 11:00 HISTOIRES DE CHEZ NOUS
- (30 Mins.) 11:30 VESPER HOUR (30 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 12:15 CANADIAN YARNS (Rebr.) (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 9:00 a.m. CBC NEWS (Central stations) (5 Mins.)
- 9:45 a.m. RECOLLECTIONS IN SONG (15 Mins.)
- 10:30 a.m. MUSICAL PROGRAM
 (30 Mins.)
- 11:00 p.m. BBC NEWS REEL (15 Mins.)
- 11:15 TALK (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 5:00 SUMMER HOUR (30 Mins.)
- 7:00 SONGS OF THE VOLGA
- 7:30 CONTRASTS IN RHYTHM (30 Mins.)
- 8:00 RADIO READERS' DIGEST
- 8:30 QUENTIN MACLEAN, ORGANIST, (30 Mins.)
- 9:00 SUNDAY EVENING RECITAL (30 Mins.)
- 9:30 LATIN AMERICAN SERENADE (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (15 Mins.)
- 10:30 WINNIPEG PRESENTS (30 Mins.)

Notes

WASHINGTON COMMENTARY (1:04 p.m.)

Clyde Blackburn will be the CBC's Washington Commentator today.

RELIGIOUS PERIOD (1:30 p.m.)

The speaker today is Prof. R. J. McCracken, of McMaster University.

THE HARBOUR CALLED MULBERRY (2 p.m.)

One of the war's most fantastic and closely guarded secrets has been revealed in full detail in a radio dramatization by the BBC. The hour and a half long program is entitled The Harbour Called Mulberry, and tells the story of the miracle of allied engineering that built the great floating port which made the Normandy landing possible. The gigantic structure required the labour of 30,-000 men and was constructed in harbours, shipyards and factories all over England. Capable of deploying 12,000 tons of stores and 2,500 vehicles daily, the seven mile long "Mulberry" was towed to France on D-Day in 480-foot pieces and assembled while the battle of the Normandy coast was in progress. The harbour, vital to the success of the invasion, was almost wrecked by a three-day, 70-mile-an-hour gale—the worst summer channel storm in 40 years.

The documentary drama is being

presented in three parts: (1) The harbour is planned; (2) The harbour is built; and (3) The harbour in being. The program has been written and produced by Cecil McGivern with the co-operation of the Admiralty, the War office, the Ministries of Supply, Labour and War Transport, and the Ministry of Information. The incidental music is written and directed by Walter Goehr.

CHURCH OF THE AIR (3:30 p.m.)

Today's service will be conducted by Rev. Charles Carnegie, of Summerside, Prince Edward Island. Mr. Carnegie will broadcast from Charlottetown.

ONCE UPON A TIME (5 p.m.)

The eternal problem of the artist is the theme of Ray Darby's dramafantasy for today, second last of the series. In the laughter of children, the murmuring of young lovers, the troubled questioning of parents, and the resigned quietness of the aged. the great musician hears the supreme melody which will crown his lifetime of work. But it sounds for a moment on the air, and is gone before his slow fingers can trace the notes. He cannot get it down on the paper. The melody is lost forever. "The Forgotten Melody" is the title of this piece, a theme rather more serious than usual. The important musical score is written by Roy Locksley, and Esse Ljungh directs the players.

SERENADE FOR STRINGS (6 p.m.)

A special arrangement in the distinctive Deslauriers manner of "Pop Goes the Weasel," played by the Serenade For Strings orchestra opens this evening's program Tenor Jacques Labrecque then comes to the microphone to sing the Spanish air, "Qui Siera Olvidar tus opos," by Salvador, and later "Invitation au voyage," by Duparc, and the popular melody, "Je vous adore." Other orchestral selections to be heard under maestro Deslauriers' baton include "The Lamp Is Low," by Ravel, "Cherry Ripe," by Frank Bridges, arranged by Boosey, and "Andalusia," by Lecuona.

LET'S PLAY DUETS (6:30 p.m.)

Sonata, by Schubert, and Hungarian Dance, No. 1, by Brahms, are this evening's offerings in the Let's Play Duets series, featuring the duettists, Marie-Therèse Paquin and John Newmark.

WEEK-END REVIEW (7:30 p.m.)

Dr. H. L. Stewart, of Halifax, will review the week's news.

CONTRASTS IN RHYTHM (7:30 p.m.)

(Dominion)

Richard Addensell's popular "Warsaw Concerto" with Lou Snider at the piano, will be a principal item tonight. Pat Berry, vocalist, will sing the hit parade song, "If I Loved You," and "I Don't Care Who Knows." Other orchestral offerings include "Serenade for a Wealthy Widow," "Deep Night," "Gavotte," from the third movement of American Symphonette No. 3, by Morton Gould, and Jascha Heifetz' "Hora Staccato."

SUNDAY EVENING RECITAL (9 p.m.)

(Dominion)

The Montreal musicians, Noel Brunet, violinist, and John Newmark, planist, are to be heard in a series of programs devoted to Mozart's sonatas for violin and piano. Sonatas No. 1 and 2 are to be performed on the initial program tonight.

Noel Brunet was the 1936 Prix d'Europe winner and went to the Royal Conservatory of Brussels where he studied under Alfred Dubois and won the first prize, graduating with highest distinction. He toured Belgium and Holland and was invited to appear as soloist at the International Exhibition at Liège. He made his American début in 1940, at Carnegie Chamber Music Hall and later played at Steinway Hall and Town Hall.

John Newmark studied piano at Leipsig and has toured almost every country of Europe accompanying outstanding artists. The Sonata Series will be the renewal of an old acquaintanceship as Mr. Newmark has been Noel Brunet's accompanist on many occasions. Rubenstein wrote of Mozart's genius: "Eternal sunshine in music, thy name is Mozart." Only 36 when he died, Mozart was the most comprehensive of composers. He wrote in every form, his operas alone extending to 22 and symphonies to 52. Mozart's sonatas for violin and piano number 39 and they possess the same brightness, gaiety and serenity, and at the same time, the same intensity and peculiar tenderness, which characterize his music on the whole.

HUGH BANCROFT, ORGANIST (10 p.m.)

Hugh Bancroft, Winnipeg organist, is heard in a series of recitals, replacing the Choristers for the summer months. His program tonight includes: An Allegro Non Troppo, by Rheinberger; Air in D, by Robin Milford; Minuet from "Samson," Handel; Intermezzo, by Richard Hall; and Grand Chorus in D Major, Guilmant.

Canadian Soldier, Aged 14. A Brantford boy, Walter Smerciak, decided at quite an early age that he wanted to be a soldier. In 1942, when he was 14, he thought he had waited long enough, so went to Montreal and told a recruiting officer he was 19. In August, 1942, he went Overseas as a corporal, and two months later was promoted to Sergeant. Just after his 16th birthday Army officers discovered his real age, and sent him back home. Now he has enlisted again, but this time it's quite in order, as he is legitimately eighteen."-Gerry Wilmot, on CBC.

MONDAY, August 20th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 BREAKFAST CLUB
- 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 9:30 ETHELWYN HOBBES (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE
- 9:45 MORNING DEVOTIONS
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.)
- 10:15 MASTER MUSICIANS
 (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.)
- 10:45 LUCY LINTON'S STORIES FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS (5 Mins.)
- 11:35 BUNKHOUSE TUNES (10 Mins.)
- 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 MUSIC BY SHREDNIK (15 Mins.)
- 12:30 MUSICAL COMEDY HITS
 (15 Mins.)
- 12:45 SWING SERENADE (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA (15 Mins.)
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.)
- 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY
- 2:45 MATINEE MEMORIES (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)
- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 PETTICOAT PIONEERS (12 Mins.)
- 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 RECITAL (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA FIANCÉE DU COM-MANDO (15 Mins.)
- 4:30 THE ROBINSON FAMILY (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÊ
- 5:00 DON MESSER AND HIS ISLANDERS (15 Mins.)
- 5:15 MIRROR FOR WOMEN (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins)
- 5:55 INTERLUDE (5 Mins.)

- 6:00 DESIGN FOR LISTENING (30 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.)
- 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.)
- 6:45 AUSTIN AND DALE (15 Mins.)
- 7:00 SUMMER VARIETY (30 Mins.)
- 7:30 ON THE MARCH (15 Mins.)
- 7:45 PIANO RAMBLINGS (15 Mins.)
- 8:00 AEOLIAN STRAINS (30 Mins.)
- 8:30 RECITAL (30 Mins.)
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.)
- 9:15 CANADIAN ROUND-UP (15 Mins.)
- 9:30 SUMMER FALLOW (30 Mins.)
- 10:00 NIGHT MUSIC (30 Mins.)
- 10:30 FIESTA (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWSREEL (15 Mins.)
- 11:15 AS SEEN FROM SCOTLAND (15 Mins.)
- 11:30 DANCE ORCHESTRA (25 Mins.)
- 11:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (10 Mins.)
- 12:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:15 SONGS BY MARY ANN (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.)
- 12:00 MUSIC BY SHREDNIK (30 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWN BEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 7:30 NEWS STAND REVIEW (15 Mins.)
- 7:45 STRINGS OF MELODY (15 Mins.)
- 8:00 REMINISCING (30 Mins.)
- 8:30 RISE STEVENS SHOW
- 9:00 CONTENTED HOUR (30 Mins.)
- 9:30 HOMETOWN (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 10:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)

Notes

PETTICOAT PIONEERS (3:18 p.m.)

Harriet Hunt, pioneer educationist and Maritime school teacher, will be the topic of the third in a series of talks on Petticoat Pioneers, by Charlotte Robinson, of St. John, N.B. A firm believer in equal educational

Musical Design



Directing ensembles and playing the violin for symphony, opera or salon audiences is an old story to Dirk Keetbaas. He was busy with all three in his native Netherlands before coming to Ottawa in 1928. Now he contributes to the capital's musical life—both in concert and radio. Currently he is directing Design For Listening, over the CBC Trans-Canada network on Mondays, at 6 p.m.

rights, Harriet Hunt was determined that women should be allowed to prepare for the teaching profession—an unheard-of thing in those days. She was so persistent in her cause that the Lieutenant-Governor passed a special order-in-council permitting Miss Hunt's pupils to attend classes at Normal School. Mrs. Robinson will conclude her talks on pioneers next week, with the story of the life of Martha Owen.

DON MESSER AND HIS ISLANDERS (5 p.m.)

From an album of Scottish music Don Messer has extracted "My Love Is But a Lassie Yet," "The Inverness Gathering" and "The Hundred Pipers," The singing Islander, Charlie Chamberlain, dedicates "Each Night at Nine" to the men of the forces and the Islanders conclude with "Mackilmoyle's Reel" and "The Arkansas Traveller."

MIRROR FOR WOMEN (5:15 p.m.)

Isa Grindlay Jackson, member of the Canadian Authors Association, is this afternoon's guest speaker. Her subject is "The Horse and Buggy Days." She will discuss customs of fifty years ago and their adaptation to the present time.

PIANO RAMBLINGS (7:45 p.m.)

Jack Toulson, Edmonton pianist, is replacing Parks and Burdett in this period. His selections tonight are chiefly from popular moving pictures, "You Belong To My Heart" (Three Caballeros); "I Should Care" (Thrill of a Romance); "Sweet Dreams, Sweetheart" (Hollywood Canteen).

NIGHT MUSIC (10 p.m.)

Marius Benoist is far from being Irish, but he finds the charm of the Green Isle irresistible when it comes to music, and tonight his program includes two Irish numbers—a Lament, from the "Keltic Suite," by J. H. Foulds; and an Irish Reel, arranged by the famous string specialist, Alfred Pochon. Also included are: "Pierrot Dances," by Cyril Scott; a Concerto in B Flat (Concerto Grosso No. 8) by Handel; and "Air a la Bouree," also by Handel.

Gift to the Dutch

Members of Australian Lancaster squadrons of Bomber Command which took part with other squadrons of the R.A.F. in dropping food in the Netherlands told, at the BBC, how some of the crews decided to make a personal present to the Dutch. They saved up their bars of chocolate and made their own parachutes. "As we dropped our bundles," a Flight-Sergeant said, "we suddenly realised that other people had had the same idea, and little parachutes full of chocolate were falling like snowflakes wherever we looked. We chose a pleasant little back garden to deposit ours, and saw a Dutch woman dash up to the bundle as it fell on her lawn.'

A pilot described how the Dutch were standing out in the rain waiting for the official food bundles to be dropped. "They waved anything they could get hold of; some had Union Jacks and were standing right by German soldiers. . . It gave me a great thrill to see their excitement. That is better than bombing any day."

Talent Abroad



A valuable member of CBC's Toronto studio staff is away from her post in the Corporation's music library this summer. Pretty JEAN GREGORY knows how to bring music from a keyboard as well as bring it from the stacks, and so she's now on leave of absence as pianist with the Toronto Masquers, entertaining the Canadians stationed in England and Germany

TUESDAY, August 21st, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 BREAKFAST CLUB (40 Mins.)
- 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK (15 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 9:30 ETHELWYN HOBBES (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE (10 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS (15 Mins.)
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.)
- 10:15 MASTER MUSICIANS (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.)
- 10:45 LUCY LINTON'S STORIES FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS
- 11:35 MELODIC MEMORIES (10 Mins.)
- 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 SKETCHES IN MELODY (15 Mins.)
- 12:30 CAROLYN GILBERT (15 Mins.)
- 12:45 JEAN HINDS (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH
- (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA (15 Mins.)
- (15 Mins.) 2:15 MA PERKINS (15 Mins.)
- 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY (15 Mins.)
- 2:45 MATINEE MEMORIES (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)
- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 YOUR NEXT JOB (12 Mins.)
- 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 ARTISTS OF TOMORROW (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA CHANSON FRANCAISE (15 Mins.) 4:30 THE ROBINSON FAMILY
- (15 Mins.) 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÉ
- (15 Mins.) 5:00 WESTERN FIVE (15 Mins.)
- 5:15 YESTERDAY'S MELODIES
- 5:15 YESTERDAY'S MELODIES (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins.)
- 5:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 6:00 ISABELLE McEWAN SINGS
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.)
- 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.)

- 6:45 DANCE ORCHESTRA (15 Mins.)
- 7:00 BIG TOWN (30 Mins.)
- 7:30 CARAVAN (30 Mins.)
- 8:00 TO BE ANNOUNCED. (30 Mins.)
- 8:30 VICTOR BORGE SHOW (30 Mins.)
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.)
- 9:15 BOOKS FOR THE TIMES (15 Mins.)
- 9:30 CLASSICS FOR TODAY
 (30 Mins.)
- 10:00 RHYTHM ON THE RANGE (30 Mins.)
- 10:30 CBR CONCERT ORCHESTRA (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWSREEL (15 Mins.)
- 11:15 OFF THE RECORD (15 Mins.)
- 11:30 DANCE ORCHESTRA (25 Mins.)
- 11:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (10 Mins.)
- 12:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:15 THE PHILBERT PHILHAR-MONIC FORUM (30 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 11:30 MELODY PARADE
- 12:00 SKETCHES IN MELODY (15 Mins.)
- 12:45 MATINEE FOR MODERNS (15 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWN BEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CRK)

- 6:30 EVERYTHING FOR THE BOYS (30 Mins.)
- 7:30 ALAN YOUNG SHOW (30 Mins.)
- 8:00 DOMINION CONCERT HOUR (60 Mins.)
- 9:00 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)
- 9:30 TREASURE TRAIL (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 10:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)

_Notes

YOUR NEXT JOB (3:18 p.m.)

Today's talk has been prepared by Mary Hiltz, and will deal with the possibilities of a career as a nutritionist.

ARTISTS OF TOMORROW (3:45 p.m.)

Paul André Asselin, a 'teen age pianist, is the youthful artist to be heard this afternoon from Montreal. Besides Andante and Variations, by Haydn, and "Berceuse," by Sapellnikoff, he plays a composition by his teacher, Auguste Descarries. It is Etude, Op. 17, No. 2, in B Flat.

ISABELLE McEWAN SINGS (6 p.m.)

A favourite with radio listeners from coast to coast is the Vancouver soprano, Isabelle McEwan, who has a half hour program for her fans this afternoon. She chooses to sing "Hills of Old Wyoming," "Love's Own Kiss," "Right As the Rain," and "I'll See You Again."

The ensemble under the direction of Cardo Smalley, which provides the accompaniment for Miss Mc-Ewan's songs, offers "Bluette," "Algerian Love Song," and "Kiki."

DOMINION CONCERT HOUR

(8 p.m.)

(Dominion)

Gounod's "Romeo et Juliette," the second presentation in the current series of operas by French composers, will bring to the microphone four noted Montreal singers: Roland Dion, soprano; Jeanne Desjardins, soprano; Pierre Vidor, tenor, and David Rochette, bass. Jean Beaudet, CBC's supervisor of music, will conduct. Although Gounod's fame rests chiefly on the opera, "Faust," his "Romeo et Juliette" has enjoyed wide popularity both in Europe and the United States. The great Adelina Patti sang the role of Juliette when it was first presented at the Opéra de Paris in 1888. Since then the title roles have been sung by some of the greatest voices of our age. At the Metropolitan Opera House Madame Melba, Marcella Sembrich, Geraldine Farrar and Lucrezia Bori have appeared as Juliette: Jean de Reské. Charles Rousselière and Gigli, as Roméo.

CLASSICS FOR TODAY (9:30 p.m.)

Jean de Rimanoczy directs the string orchestra in a half hour program which includes, "Praeludium," by Mendelssohn; "Pupazette Suite," by Casella; "Two Aquarelles," by Delius; "Will O' The Wisp," by Pitt, and "Classical March Suite," by Miles.

CBR CONCERT ORCHESTRA (10:30 p.m.)

Frederick Prausnitz, American musician holidaying on Canada's west coast, will be guest conductor with the CBR Concert Orchestra in a special broadcast tonight. The program will be made up of modern compositions, none of which has previously been heard on any CBC network. The broadcast will be carried nation wide on stations of the Trans-Canada Network, The opening number is "North Western Sketches." by Dorothy Cadzow, a Calgary girl who graduated from the Juilliard School in New York and became assistant to Robert Russell Bennett. Next will come "Song of Morning," by Bernard Wagenaar; a symphony by Karl Weigel; an adagio for strings by Samuel Barber. Prausnitz originally broke into conducting by accident. He was invited to Philadelphia, as he thought, for a violin recital. When he got there they handed him a baton instead of a fiddle. He managed not to show his surprise, screwed up his courage, and took over the

podium. Since then he has become one of this continent's most promising young conductors, led the field in the Detroit Symphony's \$1,000 award, and has conducted leading symphony orchestras.

TRIUMPH OF PUBLIC-Concluded

curling rink itself sports five sheets of ice, a glass-enclosed club room, two locker rooms, rest rooms, offices and a kitchen. I've seen a lot of curling rinks, but this beats them all, too . . .

The Civic Centre is owned and operated by the City of Nelson—a town, incidentally, with a population which doesn't quite hit the 7,000 mark. There is a Board of Commissioners composed of five men, each appointed for a two-year term. Right now, Roy Sharpe, the planner of the July Bonspiel, is the Chairman of the Board of Commissioners.

The Civic Centre cost \$285,000 to build. It was built in 1935 and financed by a debenture interest issue supplemented by civic revenue.

It must be admitted that Nelson is in a somewhat happier position than most cities and towns in Canada-I mean financially. They've so much money in the city's bank account the Mayor and Aldermen sit up nights trying to think of new ways to spend it. Everything in Nelson is owned by the city-all the utilities-the power plants-everything but the telephone system. Two street cars chug up and down the hills all day and most of the nightand they belong to the city, too. And the citizens appreciate the happy position they're in.

Triple Threat



CBC actress June Whitley will be heard in Triple Threat, to be presented in the Vancouver Playhouse series, beginning Friday, at 10:30 p.m. August 24. Somewhat of a threat herself, as the picture clearly demonstrates, Miss Whitley will play in all three dramas in the sub-series. Scripts are by Archie McCorkindale, producer of CBC's Vancouver Playhouse, writing in collaboration with Dorothy Fowler. Before marriage brought her home to Canada, June Whitley was leading lady in "The Adventures of Raffles in Hollywood," where her other radio shows included "Suspense," and Orson Welles' "Mercury Theatre."

WEDNESDAY, August 22nd, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 BREAKFAST CLUB (40 Mins.)
- 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK (15 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MUSICAL PROGRAM
- 9:30 ETHELWYN HOBBES (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE (10 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.)
- 10:15 MASTER MUSICIANS (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.)
- 10:45 LUCY LINTON'S STORIES FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS (5 Mins.)
- 11:35 DANCE INTERLUDE (10 Mins.)
- 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 SKETCHES IN MELODY (15 Mins.)
- 12:30 ECHOES FROM THE TROPICS (15 Mins.)
- 12:45 SWING SERENADE
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA (15 Mins.)
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.)
- 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY (15 Mins.)
- 2:45 CBR PRESENTS (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS
- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 ETHELWYN HOBBES (12 Mins.)
- 3:30 MODERN MUSICIANS
 (15 Mins.)
- 3:45 MUSIC STYLED FOR STRINGS (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS
- 4:15 LA FIANCÉE DU COM-MANDO (15 Mins.)
- 4:30 THE ROBINSON FAMILY (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÉ (15 Mins.)
- 5:00 DON MESSER AND HIS ISLANDERS (15 Mins.)
- 5:15 HOMEMAKERS' PROGRAM (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins.)

- 5:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 6:00 INTERMEZZO (30 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.)
- 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.)
- 6:45 MIDWEEK REVIEW (15 Mins.)
- 7:00 THROUGH THE YEARS
 (30 Mins.)
- 7:30 SOPHISTICATED SWING (15 Mins.)
- 7:45 CBC SPORT REVIEW (15 Mins.)
- 8:00 WINNIPEG SUMMER THEATRE (30 Mins.)
- 8:30 SUMMER CONCERT (30 Mins.)
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.)
- 9:15 THE SOLDIER'S RETURN
 (15 Mins.)
- 9:30 MASTERWORKS FOR THE PIANOFORTE (30 Mins.)
- 10:00 SUMMER SERENADE (30 Mins.)
- 10:30 NORMAN HARRIS' ORCHESTRA (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWSREEL (15 Mins.)
- 11:15 CURRENT EVENTS (15 Mins.)
- 11:30 BLUE NOCTURNE (30 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (10 Mins.)
- 12:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:15 MIDWEEK REVIEW (del.) (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered ot Prairie Region, networks or stations, not carried on CBK)

- 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.)
- 12:00 SKETCHES IN MELODY (30 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWN BEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 6:30 MUTUAL MELODIES (30 Mins.)
- 7:00 THE SAINT (30 Mins.)
- 7:30 MA CHANSON (30 Mins.)
- 9:00 SUGAR AND SPICE (15 Mins.)
- 9:15 THE SECRET IS OUT (15 Mins.)
- 9:30 CLARY'S GAZETTE (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COM-MENTARY (10 Mins.)
- 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 10:30 GRAND OLD SONGS (Alta. stns.) (30 Mins.)

Notes

MUSIC STYLED FOR STRINGS (3:45 p.m.)

Bruce Holder conducts the orchestra in "Bell Bottom Trousers," "The More I See You," "Sweetheart of All

My Dreams," "My Mother's Waltz" and "Magic in the Moonlight."

DON MESSER AND HIS ISLANDERS (5 p.m.)

Don Messer gives the downbeat and The Merry Islanders swing into "The Liverpool Hornpipe," "Cock of the North," "My Silver Bell," and "Pride of the Ball." The Singing Islander joins the band for the lively little ditty "Pretty Little Dear" and "May Heaven Bless You" for the forces fighting in the Pacific.

THROUGH THE YEARS (7 p.m.)

The Through the Years cast is fancy free this evening, this and that providing both the orchestral and vocal items. The featured duet, starring the program's singing stars, Simonne and Raymond Cardin, is the old favourite, "Tea For Two," from "No, No, Nanette." Other selections to be presented include "A Cup of Coffee," "Two Cigarettes in the Dark," "Smoke Gets in Your Eyes," "Little Brown Jug," and "Once Around the Clock." Alan McIver conducts.

SUMMER CONCERT (8:30 p.m.)

Roland Leduc, 'cellist, will play David Popper's "Rhapsodie Hongroise" as soloist with Albert Chamberland's Summer Concert orchestra. Roland Leduc went to the Royal Conservatory of Brussels on a Quebec Government scholarship and immediately distinguished himself as a student and as a performer with outstanding Belgian musical organizations. Albert Chamberland has chosen light classics as his orchestral selections: The overture to "Zampa," by Herold; Valse in A Minor, by Chopin, and "Kamarinskaja," by Glinka,

MASTERWORKS FOR THE PIANOFORTE (9:30 p.m.)

The CBC presents this evening the distinguished Canadian pianist, Ross Pratt, who has just returned from a concert tour of Mexico.

SUMMER SERENADE (10 p.m.)

Gwen Bradshaw is the vocalist with Roy Locksley's orchestra in this pleasant summery program of popular music. Her songs tonight are: "Waiting" (Adelman-Parks); and "Since You Went Away." Orchestral numbers are: "The Way You Look Tonight." from the Kern-Fields "Swingtime"; "Boulevard of Broken Dreams" (Dubin-Warren); Brahms' Hungarian Dance No. 5; "Africa to Harlem" (David Bennet): "Our Waltz" (David Rose); "It Started All Over Again" (Cary-Fischer); "This Is the Army, Mr. Jones" (Berlin).

Radio's Fifty Years. The fifty years of wireless communication, and the near twenty-five of its offspring, broadcasting, contain the material of an outstanding and enthralling chapter in the story of human progress.—London Calling.

The Prairie Gardener

Summary for Broadcast of August 12, 1945

MORE ALBERTA VISITS

- 1. Dr. J. S. Shoemaker, professor of horticulture, University of Alberta is making an extensive contribution to western horticulture, through his teaching, writing and experimental work. The University Test Fruit Orchard provides a needed service for north central Alberta fruit growers.
- 2. There is great need for co-ordination of experimental work in horticulture in western Canada. Dominion, provincial, and private agencies are doing repetitive and overlapping work.
- 3. Distribution of test material and tabulation of results on a zoning basis for the information of the public requires centralization of authority.
- 4. Ponoka Mental Hospital: Laurel, willow and poplars of the Northwest type grow to tremendous size here. The use of frames for growing cucumbers during the summer is an interesting feature of garden work. The collection of foliage plants (coleus) in the greenhouse is quite outstanding in quality.
- 5. Growing water lilies and other aquatics in a freshwater slough, planting marsh and shore plants around the margins, and making a roadside rockery at the Twin Lake Game Farm beside the highway north of Lacombe is a unique undertaking carried out by Mr. D. H. Bendick and his partner, Mr. E. C. Hanson.
- 6. The Dominion Experimental Farm at Lacombe is a well kept beauty spot as well as a community centre and outstanding livestock farm.
- 7. Red Deer has many natural beauty spots as well as numerous sites suited to horticultural development. Mr. Harold Snell is transforming what used to be a city dump into a lovely garden, Red Deer has many well treed boulevards. Spruce and birch have been planted extensively.
- 8. Mr. Andrew Andersen, formerly near Alsask but for the last ten years near Innisfail, for the second time has built up one of the finest farmsteads in western Canada, as well as making an outstanding success of his farming operations. His spruce shelter-belts, fruits orchard, shrubs, trees and flowers are well cared for and arranged in an attractive manner. He and his wife believe in building beauty into their environment. They have demonstrated that the surroundings of the farm home can be even more attractive than those of any city residence.

Restless. Weather is always on the move—down from the Arctic, in from the Pacific, up from the tropics.—Harriet Duff Smith, on CBC, Aug. 3.

THURSDAY, August 23rd, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 BREAKFAST CLUB
- 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK
- (15 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 9:30 ETHELWYN HOBBES (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE (10 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.)
- 10:15 MASTER MUSICIANS (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.)
- 10:45 LUCY LINTON'S STORIES FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS
- 11:35 CONCERT CAMEOS (10 Mins.)
- 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 SKETCHES IN MELODY (15 Mins.)
- 12:30 MUSICAL COMEDY HITS (15 Mins.)
- 12:45 JEAN HINDS (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA (15 Mins.)
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.)
- 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY (15 Mins.)
- 2:45 MATINEE MEMORIES (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)
- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 MOTHERS' BUSINESS (12 Mins.)
- 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 RECITAL (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA CHANSON FRANÇAISE (15 Mins.)
- 4:30 THE ROBINSON FAMILY (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÉ (15 Mins.)
- 5:00 THE WESTERN FIVE (15 Mins.)
- 5:15 YESTERDAY'S MELODIES (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND
- COMMENTARY (10 Mins.) 5:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 6:00 OUT OF SPACE (30 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.)
- 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.)
- 6:45 AUSTIN AND DALE (15 Mins.)

- 7:00 DRAMA (30 Mins.)
- 7:30 ALOUETTE QUARTET (30 Mins.)
- 8:00 MUSIC HALL (30 Mins.)
- 8:30 MUSIC FROM THE PACIFIC (30 Mins.)
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.)
- 9:15 PROM CONCERT (45 Mins.)
- 10:00 DRAMA (30 Mins.)
- 10:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS REEL (15 Mins.)
- 11:15 LONDON LETTER (15 Mins.)
- 11:30 SONGS IN THE NIGHT (15 Mins.)
- 11:45 SERENADE IN RHYTHM (15 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (10 Mins.)
- 12:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:15 THOMAS MANCINI, VIOLINIST (15 Mins.)

TRANS-CANADA

Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.)
- 12:00 SKETCHES IN MELODY (30 Mins.)
- 12:45 MATINEE FOR MODERNS (15 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWN BEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 7:00 SILHOUETTES AND CAMEOS (30 Mins.)
- 7:30 SERVICEMEN'S FORUM (30 Mins.) (Cent. Stns.)
- 8:30 SUMMER SWING (30 Mins.)
- 9:00 ARCH OBOLER (30 Mins.)
- 9:30 GATEWAY TO MELODY (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 10:30 SERVICEMEN'S FORUM (del.) (30 Mins.)

Notes

RECITAL (3:45 p.m.)

Dorothy Breitman Morton, a Brockville pianist now studying at the Quebec Conservatory of Music in Montreal, is this afternoon's recitalist. Her program comprises two numbers: Fantasia in C Minor, by Mozart, and "Evening In Grenada," by Debussy.

DRAMA (7 p.m.)

The modern fledglings take a bit of ribbing but also come in for some handsome bouquets in Percy Jacobsen's amusing but most realistic

Sigurd Rascher



Some of today's best known composers have written compositions for the saxophone belonging to Sigurd Rascher. As the leading concert exponent of his instrument, the Swissborn artist will appear on the Toronto Prom Concert broadcast of Thursday, August 23, at 9:15 p.m., over the CBC Trans-Canada Network. Mr. Rascher will play "Saxo-Rhapsody," especially written for him by Eric Coates.

radio play, "Ridiculous and Sublime."

This Ottawa radio playwright has portrayed faithfully and at the same time hilariously the problems of the

time hilariously the problems of the mid 'teen adolescent which range from privacy at the telephone and clothes to the first pluckings of the "boy meet girl" heartstrings.

ALOUETTE QUARTET (7:30 p.m.)

The Alouette Quartet gives a repeat performance this evening on some of the most popular folk songs in its repertoire. On the list are "Laveillée," "Meunier, tu dors," "Boum badiboum," "Le bal chez Boulé," and "Dansons le carcaillon."

MUSIC FROM THE PACIFIC (8:30 p.m.)

Percy Harvey will again direct the Music From The Pacific orehestra this week in a half hour program which includes such favourites as "Tico Tico," "In My Solitude," "Whispering," and "Jalousie." Vocal soloists are Ann Watt and Arthur Ross-Jones. Miss Watt's choice is "My Old Flame," and Mr. Ross-Jones offers "My Heart Sings." Another feature of the program is a Victor Herbert medley consisting of "Kiss Me Again," "Kiss In The Dark," and "Sweethearts." The concluding number is, "When Day Is Done."

PROM CONCERT (9:15 p.m.)

The Promenade Symphony Concerts of the Toronto Philharmonic Orchestra will return to the air tonight. The assistant conductor of the New York Philharmonic-Symphony Or-

chestra, Ignace Strasfogel, will make the first of two appearances as guest conductor of the Proms, and the solo artist will be Sigurd Rascher, saxophonist. The broadcast portion of the program will open with two small works by Berlioz-"Will o' the Wisp," from the "Ballet of the Sylphs," and "Hungarian March." The second number will be Eric Coates' distinctive "Saxo-Rhapsody," which was especially written for the Prom's guest artist, Sigurd Rascher. The concert closes with Robert Russell Bennett's symphonic arrangement of "Porgy and Bess," by George Gershwin. Born in Switzerland, Sigurd Rascher toured Europe as saxophonist with popular bands for some years before turning to the classic aspects of his instrument. Several prominent composers have written music expressly for him, including Jacques Ibert, Alexander Glazounov, Eric Coates and Hugo Kaun. Mr. Rascher made his American debut in 1939 with the Boston Symphony Orchestra. He is recognized today as the leading exponent of the saxophone.

DRAMA (10 p.m.)

"Babes In The Bush," by Gerald Noxon of Toronto, is tonight's play. Character A has been reading a book about pioneers, and thinks his wife, Character B, should make her own soap from wood ashes. Character C, friend of Character B, invites A and B to holiday in cabin in backwoods. Character A is converted to modern civilization. Heigh-ho!

SERENADE IN RHYTHM (11:45 p.m.)

Thursday night—and time again for those merry madmen of swing—Ray Norris and his Serenade In Rhythm boys, with songstress Eleanor in on the doings. You will hear "Tea For Two," "Shoe Shine Boy," "I Can't Give You Anything But Love Baby," and "Rae-Dar."

Voices

Flour of Chivalry.-Captain Perry Fall was one of the visitors from Oak Lake to the Diamond Jubilee of the North West Rebellion at Winnipeg, and the Oak Lake News publishes some of his reminiscences. He remembers leaving Winnipeg as a trooper in the Winnipeg Cavalry, equipped with cast off uniforms of the British Second Dragoon Guards, which were dated 1860, five years before he was born. This clothing was not replaced, and they had to resort to flour sacks. Captain Fall says he returned to Winnipeg with an Ogilvie shirt and one pant leg Lake of the Woods and the other Five Roses .-R. D. Colquette, on CBC, June 10.

This Petty Pace! It's the same thing every year. We work like slaves—or some people do—for eleven and a half months, just to get a couple of weeks away from the grind. Then we go away for two weeks, returning to work to make money enough to get away for two more weeks.—Bill Good, on CBC, July 11.

FRIDAY, August 24th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 BREAKFAST CLUB
- 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MUSICAL PROGRAM
 (15 Mins.)
- 9:30 ETHELWYN HOBBES
- 9:35 PIANO INTERLUDE
- 9:45 MORNING DEVOTIONS
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.)
- 10:15 MASTER MUSICIANS (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.)
- 10:45 LUCY LINTON'S STORIES FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS (5 Mins.)
- 11:35 FRIDAY FROLIC (10 Mins.)
- 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 PIANO RHYTHM (15 Mins.)
- 12:30 MUSICAL COMEDY HITS (15 Mins.)
- 12:45 SWING SERENADE (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL INTERLUDE (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.)
- 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY (15 Mins.)
- 2:45 MATINEE MEMORIES (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)
- (15 Mins.) 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 PLAIN SPEECH (12 Mins.)
- 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 RECITAL (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA FIANCÉE DU COM-MANDO (15 Mins.)
- 4:30 THE ROBINSON FAMILY (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÉ (15 Mins.)
- 5:00 DON MESSER AND HIS ISLANDERS (15 Mins.)
- 5:15 PRAIRIE COMMENT (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins.)
- 5:55 INTERLUDE (5 Mins.) 6:00 THE OLD SONGS (15 Mins.)
- 6:15 TORONTO TRIO
 (15 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.)
- 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.)
- 6:45 AUSTIN AND DALE

- 7:00 MERCHANT NAVY SHOW (30 Mins.)
- 7:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)
- 8:00 WALTZ TIME (30 Mins.)
- 8:30 JOHNNY HOME SHOW
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.)
- 9:15 TALK (15 Mins.)
- 9:30 EVENTIDE (30 Mins.)
- 10:00 SOLILOQUY (30 Mins.)
- 10:30 VANCOUVER PLAYHOUSE
- 11:00 BBC NEWS REEL (15 Mins.)
- 11:15 THE PEOPLE ASK (15 Mins.)
- 11:30 DANCE ORCHESTRA
- 11:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (10 Mins.)
- 12:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:15 DANCE ORCHESTRA

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.)
- 12:00 MUSIC FOR MODERNS (15 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWN BEAT (15 Mins.)
- 11:15 WORLD AFFAIRS (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 7:00 RAMBLES IN NATURE (15 Mins.)
- 7:15 VARIATIONS IN RHYTHM (15 Mins.)
- 7:30 RECITAL (30 Mins.)
- 8:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)
- 9:00 CHAMPIONSHIP FIGHT (60 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)

Notes

PLAIN SPEECH (3:18 p.m.)

The stuttering school child will be closely examined for the benefit of both parents and teachers in the second of three talks on Plain Speech, by Ruth Lewis. Miss Lewis is the director of the speech clinic at the Hospital for Sick Children, Toronto, and lecturer in speech pathology in the University of Toronto's medical faculty. She has been heard in several talks for CBC listeners dealing with speech defects and their treatment, and with the art of learning to speak. Her current series traces the progress of a stutterer from babyhood to adulthood and describes the means by which the affliction can be controlled. The final talk, "Stuttering Adult," will be presented the following week.

RECITAL (3:45 p.m.)

Today's recitalist from Winnipeg is Mary Morrison, soprano, who will be accompanied by Douglas Bodle. Miss Morrison, after a spectacular student career which culminated in a double triumph at the Manitoba Musical Festival, has been heard frequently on CBC programs from Winnipeg, both as soloist and chorister.

DON MESSER AND HIS ISLANDERS (5 p.m.)

The Islanders open tonight's program with a lively old reel, "The Crooked Stovepipe," followed by Charlie Chamberlain singing "The Broken Down Piano." The band continue with "The Little Black Moustache," "Billy Wilson's Clog" and "The Irish Washerwoman." Charlie returns to the mike to salute our fighting forces with "By The River of the Roses."

PRAIRIE COMMENT (5:15 p.m.)

Mary Elizabeth Flanders, who recently joined a western Alpine club, has been climbing mountains in the Rockies, and has a tale to tell about her experiences. No expert climber, she tells her story from the point of view of the enthusiastic amateur.

RAMBLES IN NATURE (7 p.m.)

(Dominion)

Kerry Wood's talk tonight is called "The Spruce Wood Fairies," by which he means flying squirrels. Extremely plentiful in Canada, though comparatively unknown because so strictly nocturnal, these little animals make a pretty picture, according to Mr. Wood, when you "stand in a spruce wood some full-moon night. stay still, and watch as the shadows flit across the pale sky glimpsed through a clearing." Flying squirrels, he adds, are blessed with a friendly disposition toward man, and can be easily tamed. Among themselves, however, they are wicked fighters. They have, says Mr. Wood, "the softest vocals and the loveliest eyes of any wild animal."

JOHNNY HOME SHOW (8:30 p.m.)

When Johnny Home's cousin, Joe, a sergeant cook just back in civilian life from overseas, puts down \$1,500 for "Happy Harry's Hamburger Heaven"-sight unseen-little does he know he'll end up in jail for operating without a permit or license, employing child labour, and stealing furniture. It takes Johnny and his girl friend Rosemary to untangle matters. But these troubles only make for laughs in the seventh episode of the Johnny Home Show. Samuel Hersenhoren's orchestra and the "Swing Platoon" enliven matters musically during the program. The script is by Frank Shuster and Johnny Wayne.

QUESTIONS and ANSWERS

Hugh Bancroft.

I have recently listened on Sunday night to a church organ, played 1 think from Winnipeg. This program was finely chosen and beautifully played. But I did not catch the name of the organist. It was at about 9 o'clock. Could you give me the name of this fine player?—Mrs. M. G. N., Calgary, Alta.

[Our correspondent joins the large group of musical people who are enthusiastic followers of the programs by Hugh Bancroft, organist and choirmaster of All Saints Church, Winnipeg.]

Tuning.

I noticed in the Question and Answer column some time ago that one of your experts said that tuning the radio was important, to get the best results. But how should I tune it? I don't mean just the volume, but there is another knob that seems to sharpen or dull the sound. How do you use that?—G. R. B., Lethbridge, Alta.

[You can get complete instructions in these matters from your radio dealer. The knob to which you refer probably controls the high and low frequencies, and the "sharper" tone is when the higher frequencies are heard. Most engineers seem to think that the most faithful reproduction is achieved when the higher frequencies are admitted.

EVENTIDE (9:30 p.m.)

E. V. Young will present a portion of a famous sermon on Pilgrimages, by an American clergyman of the nineteenth century, Edward Everett Hale. Other readings will include "The Parable of the Wheat and the Tares," from Christ's ministry in Galilee, and "In No Strange Land," by Francis Thompson.

The choir, directed by Dalton Baker, will sing the hymns: "Lo God Is Here," "Holy Spirit Truth Divine," and "Praise My Soul The King of Heaven."

VANCOUVER PLAYHOUSE (10:30 p.m.)

The CBC's drama producer at Vancouver. Archie MacCorkindale, and west coast actress Dorothy Fowler have combined their talents in three new plays under the title of "Triple Threat." The scripts are intended to provide a gay and amusing half hour's entertainment and relaxation. No. 1 of "Triple Threat" is the story of Mrs. Macbeth, an ordinary woman in a small town who turned murderess. She was the gentlest soul, a pillar of the church, the kind who would be first at your bedside when you were ill. Then one day she took a hammer and bashed in somebody's head. Gay and relaxing? Authors MacCorkindale and Fowler assure us that it is.

SATURDAY, August 25th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 JAZZ ON PARADE (25 Mins.)
- 8:30 U.S. ARMY AIR FORCES BAND (30 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MUSICAL POTPOURRI
- 9:30 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS (15 Mins.)
- 10:00 FIRST PIANO QUARTET (30 Mins.)
- 10:30 LES VARIETÉS FRANCAISES (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 MELODIES FOR JUNIORS (15 Mins.)
- 11:30 CHILDREN'S STORIES IN MUSIC (29 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (10 Mins.)
- 12:10 CBK PROGRAM NEWS
- 12:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 12:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 12:30 ORGAN ECHOES (15 Mins.)
- 12:45 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:00 MUSICANA (30 Mins.)
- 1:30 EYES FRONT (30 Mins.)
- 2:00 SATURDAY SENIOR SWING (30 Mins.)
- 2:30 ROSELAND BALLROOM ORCHESTRA (30 Mins.)
- 3:00 INTERLUDE (2 Mins.)
- 3:02 SATURDAY SYMPHONY (58 Mins.)
- 4:00 CBC NEWS (2 Mins.)
- 4:02 DATE WITH THE DUKE (58 Mins.)
- 5:00 EL RITMO TROPICAL (15 Mins.)
- 5:15 CBC NEWS (15 Mins.)
- 5:30 LE QUART D'HEURE DE LA BONNE CHANSON (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins.)
- 5:55 INTERLUDE (5 Mins.)
- 6:00 MUSIC FOR REMEM-BRANCE (30 Mins.)
- 6:30 SPORTS COLLEGE (15 Mins.)
- 6:45 THIS WEEK (15 Mins.)
- 7:00 ICI L'ON CHANTE (30 Mins.)
- 7:30 TO BE ANNOUNCED (60 Mins.)
- 8:30 PRAIRIE SCHOONER (30 Mins.)
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (10 Mins.)
- 9:10 THE OLD SONGS (20 Mins.)
- 9:30 LEICESTER SQUARE TO BROADWAY (30 Mins.)
- 10:00 SERVICE CENTRE ORCHESTRA (30 Mins.)

- 10:30 EDMUND ASSALY, PIANIST (30 Mins.)
- 11:00 INTERLUDE (5 Mins.)
- 11:05 DANCE ORCHESTRA (25 Mins.)
- 11:30 CELESTE ET VALENTIN (30 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 12:15 DANCE ORCHESTRA (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 12:00 INTERLUDE AND FUN CANTEEN (30 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 11:30 THREE SUNS TRIO (15 Mins) (Mountain stations)
- 11:45 SONGS OF THE YEARS (15 Mins.) (Mountain stations)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 7:00 POP SESSION (30 Mins.)
- 8:00 NATIONAL BARN DANCE (30 Mins.)
- 9:00 DOMINION DANCING PARTY (30 Mins.)
- 9:30 HAYLOFT HOEDOWN (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (15 Mins.)
- 10:30 BOB ARMSTRONG AND COMPANY (30 Mins.)

Notes

THE PRAIRIE SCHOONER (8:30 p.m.)

Simone Etsell is heard as vocalist with Jimmie Gowler's orchestra tonight. She will sing: "Mon Petit Coeur Soupire," a French traditional air. The orchestral program includes: "Miss Baker's Hornpipe," "Father O'Flynn," "Lulma," "My Precious," "Marche Lorraine," "Oneta Polka," "Mountain Belle Schottische," and "Little Judy's Reel."

BROADWAY (9:30 p.m.)

Orchestra under Harry Pryce with Ann Watt, Lorna Campbell, and Willian Carr as soloists. The opening number is "If You Knew Susie," sung by William Carr, followed by the orchestra's version of "I Wonder Who's Kissing Her Now." Ann Watt is next with "Too-Ra-Loo-Ra-Lay," and the orchestra again to present "Hungarian Rag." Lorna Campbell's contribution is "Keep On Smiling." The show is brought to a close with selections from "Blossom Time."

Mail Bag

Likes Talks.

I know opinions differ on this subject, but as for me, I like talks on the radio. I like to hear a good voice, telling a good story, or using the language well in expressing a sensible or inspiring thought. I would actually like to see the CBC introduce some ordinary readings from good books on the air-the best of prose and poetry. I feel sure I would enjoy hearing someone read, say, some of the great passages from Shakespeare, or Wordsworth's Ode on the Intimations of Immortality, or the Rime of the Ancient Mariner. I don't mean just little passages of a few lines. I mean whole works, where possible. I would like to hear some of Masefield's narrative poems, and some of the best of Kipling, I would thoroughly enjoy hearing someone with a good voice and good enunciation giving some readings from the Jungle Book, or from Kipling's innumerable short stories. From the Bible, too-I would be glad to hear some of the grand Scriptural passages read to us. I hope you will consider this suggestion. I am an old man, and inactive now, also my eyesight is failing and I cannot read. So the radio means much to me.-R. G., Winnipeg, Man.

Solemn Days.

These are solemn days, awe-inspiring in their significance. Great forces have been unleashed in the

Conductor



Saturday Symphony, which the CBC receives as an exchange from the American Broadcasting Company on Saturdays at 3:02 p.m., will have a woman conductor on August 25th. She is ANN KULLMER, 28 years old, born in Illinois, a pianist and violinist, who studied conducting in Leipzig under Herman Abendroth, the only woman in a class of forty men. She was formerly on the staff of the American military attache in Berlin, and was interned when the United States entered the war.

CORRECTIONS

For Prairie Region Program Schedule, dated August 12th, 1945

MONDAY, AUGUST 13 5:55-6:00 p.m. (CBK)

Kill: This portion of BBC News and Commentary. Schedule: Interlude.

DAILY THEREAFTER

TUESDAY, AUGUST 14

12:30-12:45 p.m. (CBK)

Kill: Echoes from the Tropics. Schedule: Carolyn Gilbert.

WEEKLY THEREAFTER

12:45-1:00 p.m. (CBK)

Kill: Jean Hinds. Schedule: Musical Program.

AUGUST 14 TO 16 ONLY SATURDAY, AUGUST 18

10:30-11:00 p.m. (CBK)

Kill; Two-Piano Team. Schedule: Edmund Assaly, pianist. August 18 to September 15, inclusive

world, in the hands of weak unready men, morally incapable of controlling them for good. Is it becoming, in face of these grave and even terrifying facts, that so much of our radic and press should be devoted to utter frivolity? I know the young want to play, but their play could be reasonably ordered and quiet—not the inane antics of "jitterbugs," or the mad screeching of "hot" bands, which sound much of the time for all the world like the squealing of brakes when a rattle-bang truck comes to a sudden stop.—J. P. R., Saskatoon, Sask.

Wounded Flown To Australia. "The first plane-load of men of the Royal Navy, who were wounded in the Okinawa battle, reached Sydney within two days of leaving the staging centre at a Pacific base some 2,000 miles away. The flight inaugurated a system which will enable naval men to be brought quickly to Australia for treatment."—A speaker in the BBC Pacific Service.

CBC OWNED STATION CBK WATROUS, SASK. (50,000 watts) 540 KCS.

TRANS-CANADA NETWORK

CBK, WATROUS 540
CKY, WINNIPEG 990
CJCA, EDMONTON 930
CFAC, CALGARY 960
CJOC, LETHBRIDGE1060
DOMINION NETWORK
CKRC, WINNIPEG 630
CKX, BRANDON1150
CJGX, YORKTON1460

CAX, BRANDON 1160 CJGX, YORKTON 1460 CKRM, REGINA 980 CHAB, MOOSE JAW 800 CFQC, SASKATOON 600 CKBI, PRINCE ALBERT 900 CFCN, CALGARY 1010 CFRN, EDMONTON 1260

OTHER STATIONS

CFAR,	FLIN FLON	230
CKUA,	EDMONTON	580
CJCJ,	CALGARY1	230
CFGP,	GRANDE PRAIRIE1	350
CKCK.	REGINA	620

personal collection and have been scanned for archival and research purposes. This file may be freely distributed, but not sold on ebay or on any commercial sites, catalogs, booths or kiosks, either as reprints or by electronic methods. This file may be downloaded without charge from the Radio Researchers Group website at http://www.otrr.org/ Please help in the preservation of old time radio by supporting legitimate organizations who strive to preserve and restore the programs and related information.

This file including all text and images are from scans of a private